rafting válogatottAranyérmet nyert a magyar férfi csapat az olaszországi rafting Európa-bajnokság head to head számában.

Magyarország rafting nagyhatalom! Most már egyáltalán nem túlzás ez a megállapítás, a tavalyi történelmi világbajnoki cím után ugyanis az Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert a férfi csapatunk.

A Markovics András, Kormanik Soma, Fodor Szabolcs, Kovács Zoltán, Simon Ádám, Takács Viktor (tartalék: Csabai Edvin) összeállítású együttes a head to head számot nyerte meg az olaszországi Eb-n.

A head to head kieséses rendszerben zajlik egy körülbelül 6-800 méteres szakaszán a vadvizű folyónak. A magyar válogatottnak összesen 5 párharcot kellett megnyernie, de egyik ellenfelük, így a nagy esélyes németek sem tudták megállítani őket.

- A portugál, a szlovén, a szerb és a holland csapatot győztük le a döntőig vezető úton, aztán az aranyért a németekkel kellett megküzdenünk, de szerencsére náluk is gyorsabbak voltunk - mesélte Markovics András, csapatkapitány.

Pedig, nem voltunk túl optimisták... A sprint szám alapján rangsorolták ugyanis a hajókat, és ott nem mentünk tökéletesen, így nem túl jó pozícióból vártuk a kieséses csatákat. Szinte mindig a folyó rosszabb oldalán kellett indulnunk, de szerencsére a rajtokat sokat gyakoroltuk ebben az évben, és ez nagyon kellett a végső sikerhez.

Az Európa-bajnokságot Val di Soléban rendezik, ahol érdekes módon nem az árvíz, hanem a vízhiány okoz némi problémát.

- 4-es, 5-ös nehézségű a folyó, szóval nagyon kemény rajta versenyezni. További nehézséget jelent, hogy gyakran napközben is változik a vízmagasság. Remélem, ez az arany erőt ad a folytatáshoz, és a hátralévő versenyszámokban is jók leszünk! - mondta Markovics András.

Tavaly a downriver versenyszámot nyerte meg a magyar válogatott, abból a csapatból ma négyen ültek (Kormanik, Fodor, Kovács, Simon) az aranyérmes hajóban. A világ legjobb raftingosai egyébként döntően európaiak, így ebben a sportágban az Eb-arany legalább olyan értékes, mint a világbajnoki cím.

H2H Végeredmény:

1. Hungary
2. Germany
3. Czech Republic 2
4. Netherlands
5. Slovakia 1
6. Russia 2
7. Austria
8. Serbia
9. Italy 1
10. Belgium 2

A Merkapt Zrt. a csapat támogatójaként és magyar szurkolóként egyaránt örül az újabb szenzációs eredménynek, amyellyel bizonyították a fiúk, hogy a tavalyi arany nem egy véletlen sikernek köszönhető, hanem valóban felzárkóztak a világelithez a magyar raftingosok.