A pelletről, vagy fakukacról, a pelletfűtésről és a Biodom kazánok környezetbarát és megújuló energia-termelő képességeiről már sokszor szót ejtettünk, ideje megvizsgálnunk mindezt a pénztárcánk szempontjából is. A MERKAPT Kft. csepeli szaküzlete éves szinten mintegy 30%-os megtakarítást ért el pelletfűtéssel a vezetékes gázfűtéssel szemben, ami azt jelenti, hogy a 80m2-es üzlethelyiség fűtése, 18-22˚C-os átlaghőmérséklettel, mindössze 914 Ft-ba került naponta. Hozzátennénk, hogy a körülmények nem egy frissen felújított helyiség viszonyairól szólnak (ráadásul a bejárati ajtó is folyamatosan nyitogatva volt), korszerű nyílászárókkal, megfelelő szigeteléssel egy 100m2-es ház fűtése akár 548 Ft/nap áron kigazdálkodható. 

Fűtéskorszerűsítéskor mindenképpen érdemes a pelletfűtéssel kalkulálni, mert a fűtési rendszer kiépítési költsége nem magasabb, mint a földgázfűtési berendezésé. Megtérülése a fűtött terület méretének függvénye (minél nagyobb, annál hamarabb térül meg); a beruházás átlagosan 3-6 év alatt „hozza vissza” a befektetést. Növekvő gázárak mellett ez természetesen folyamatosan változó mutató, de összességében elmondható, hogy a pelletfűtés egy biztonságos energiaellátást jelentő, kalkulálható mértékű fűtési megoldás. A fűtőértéket nagyban befolyásolja a felhasznált pellet minősége.

A pelletet faaprítékból, fűrészporból és egyéb fahulladékból gyártják. A felhasznált anyagok 100%-ban természetes eredetűek, előzetesen aprítva pelletprés segítségével, kötőanyagok hozzáadása nélkül kerülnek előállításra. Fűtőanyagként a pellet több nemzeti szabvány (pl.: DIN 51731, valamint az M 7135) által meghatározott tulajdonsággal kell, hogy rendelkezzen. A jó minőségű pellet-granulátumon nincsenek hosszanti repedések, kemény, sima, fényes felületű. Vízbe helyezve lesüllyed, és lassan oldódik fel, a vizet nem színezi el A gyengébb minőségű pellet vagy egyéb meg nem engedett fűtőanyag használata negatív hatással van a kazán működésére, teljesítményére és hatásfokára, melynek következtében a kazán meghibásodhat. A MERKAPT Kft, kínálatában kapható fapellet vagy fakukac tiszta fából előállított termék, ami rendkívül gazdaságosan szállítható. Átlagosan 2kg, fahulladékból előállított pelletből lehet 1m3 földgázt kiváltani, ami azt jelenti, hogy az akciós, 58Ft/kg-os (bruttó) pelletárunkat figyelembe véve 1m3 földgáz fűtőértékét pellettel bruttó 116 Ft-ból lehet előteremteni. Ebből az következik, hogy a pelletfűtés a ma elérhető legolcsóbb automata fűtési rendszer.

A pellettel való energiahasznosításhoz pelletkazán szükséges. A Biodom pelletkazán 100%-ban üzemeltethető pellettel, teljesen automatikusan működik, vákuumos égéskamrával rendelkezik, ezért az ajtó kinyitásával nem kerül ki hamu vagy egyéb szennyeződés az égőtérből. Automatikus égésvédelemmel ellátott, működése rendkívül halk (35dB), teljesítmény-modulációja rugalmas (7,8-30,6kW közötti), maximális energiafelvétele működés közben mindössze 53W. Használata ugyanolyan kényelmes, mint a hagyományos gázfűtésé, nem igényel napi kontrollt, a készülékre épített tároló kb. 200 kg pellet tárolására alkalmas. 

A Biodom pelletkazán beépített elektronikája alkalmas a fűtés teljes levezérlésére, akár szobatermosztát nélkül is. Ekkor a készülék a visszatérő fűtővíz hőmérsékletét figyelve vezérli a készüléket. A beépített elektronikán a felhasználó által hét napra, napi két időintervallumra (pl. reggeli és délutáni) állítható be kazánindulás és leállás. A kazán többi, az üzemeltetés szempontjából fontos működési paraméterét a szakszerviz állítja be. Ezek a paraméterek például, a pellet és az égési levegő adott teljesítményhez tartozó mennyiségei, a gyújtási fázis pellet- és levegőmennyisége az égőtisztítás (kifújás) ideje, stb. Bonyolultabb feladatokra is alkalmas (HMV tároló töltés vagy akár előnykapcsolásos fűtés) a készülék, ezekben az esetekben megfelelő szabályozással kell a kazánt ellátni. A Biodom pelletkazán lehetővé teszi, hogy a mai energiafüggő világban egy olcsó, energiakímélő és környezetbarát fűtési megoldást alkalmazzunk.

A Biodom pelletkazán a Merkapt Zrt. Csepeli és a Róbert Károly körúti üzletében működés közben is megtekinthető! Minden pelletkazán vásárlónknak biztosítjuk a folyamatos, kedvező árú pelletutánpótlást!