Korábban már büszkén számoltunk be a Merkapt Zrt. által támogatott magyar rafting csapat sikereiről és hírt adtunk a felkészülés körülményeiről is. Világ- és Európa bajnoki cím, Európa kupa győzelmek, Világkupa dobogós helyezések bizonyítják azt, hogy a nem-mindennapi felkészülési körülmények mellett a nem-mindennapi akarat és erőnlét egyenes út lehet a győzelemhez. De hogyan készülnek a Világbajnokok az őszi Costa-Rica-i világbajnokságra?
Erről kérdeztük Fodor Szabolcsot, a magyar rafting válogatott csapat kapitányát és edzőjét.

Kezdjük a gyökerektől – mi is az a rafting?
A rafting a „köznyelvben” egyszerűen vadvízi evezést jelent, így nevezik a túraraftingot vagy a versenyszerűen űzött vadvízi számokat is. Az un, túrarafting talán a legismertebb a bátrabbak előtt, mely túravezető irányításával történő vadvízi evezést jelent, ahol 8-10 ember ül egy speciális gumihajóban, megfelelő védőfelszerelésben. A verseny-rafting ágak közül csak a szlalom-kenu olimpiai szám, itt egyes vagy kettes kialakítású műanyag hajókban ülnek-térdelnek a versenyzők. Maga a „rafting” pedig azt a világbajnoki sportágat jelenti, melynél 6, illetve 4 ember evez egy hajóban és a 4 versenyszám összetett eredménye dönti el, ki bizonyul a legjobbnak. 

Mi ez a négy rafting világbajnoki versenyszám?
A sprint, a head2head, a szlalom és a down river számok. Ezek közül a szlalom leginkább technikai, a többi erőnléti felkészülést igényel. Az összes versenyszámnál előfordulhat borulás, ilyenkor vissza kell mászni és a lehető leggyorsabban tovább folytatni a „meccset”. Ez nem mindig egyszerű, mert a versenyzők lába un, papucsban van rögzítve, ami megnehezíti a gyors felszínre kerülést. Fontos, hogy a csapattag arra is fel legyen készülve, hogy „megmentse önmagát”.
A sprintnél, hasonlóképpen az atlétikai sprinthez, az idő számít, azaz a leggyorsabban célba érő csapat nyer. Nagyon intenzív mozgást jelent, a csapásszám percenként eléri a 105-öt, az első lapáthúzások olyan fizikai megterhelést jelentenek, mint a konditermi edzéseknél, fekve nyomás esetében a maximális súllyal -120, 130 kg- történő dolgozás. 
A H2H, avagy Head to Head, ami szabadfordításban fej – fej melletti küzdelmet jelent, a sprint versenyszámmal van összhangban. A sprint idő alapján a versenyzőket párokba osztják, és egy úgynevezett páros kieséses versenyen bizonyíthatják, melyik a leggyorsabb egység, és az elsőnek célba érkezett jut tovább.
A szlalom az a versenyszám, amelyben az olimpiai versenyeken látható szlalom kajakhoz hasonlóan kapukat kell kerülni megadott sorrendben. Itt az érintés és a kapu kihagyása büntető másodperceket von maga után.
A down river = hosszú távú rafting, amelynél 10-12 kilométer hosszú folyószakaszon a minél gyorsabb leérkezés a cél.


 

Milyen eredményekkel büszkélkedhet Fodor Szabolcs és csapata?
A head2head versenyszámban lettünk Európa bajnokok, ez szó szerint fej-fej melletti harcot jelent a sprint távon, a folyón lefelé. Erőszakkal harcolni nem lehet, csupán az ellenfél előrébbjutását lehet akadályozni meghatározott szabályok közt. Büntető másodpercekkel torolja meg a bíró –aki mozgó kamerával figyel minden mozdulatot- a szabálytalanságot. A legnagyobb elismerést a down river-ben értük el; világbajnoki címünket ennek a versenyszámnak köszönhetjük. Itt a gyorsaság számít, 14-16 km-t kell megtenni kb. 50 perc alatt és a csapat csak összehangolt felkészüléssel tudja elérni a győzelmet. A versenyzők egyenlő eséllyel indulnak -már ami a felszerelést illeti-, a hajót ugyanis a szervező biztosítja. Minden más a csapat egyéni felkészültségén múlik.

Hogyan készül egy világbajnok csapat a vadvízi megmérettetésre– síkvízen?
Összességében ez egy nagyon érdekes sport, de az itthoni természeti körülmények miatt unalmasnak tűnhet. A síkvízi evezés ebben a hajóban, meg sem közelíti azt az élményt, amit a vadvízen élhet át az ember. A valós szituációkat csak nevetségesnek tűnő eszközökkel tudjuk szimbolizálni; a „vadvízi terepet” a Duna jelenti, az akadály-kapukat pedig a K hídról lelógatott partvisnyelek. A technikai tudásunkat tükör előtti szárazedzéssel próbáljuk fejleszteni, de ez olyan szintű beleérző képességet kíván, amit csak az igazán elszántak képesek magukévá tenni. Mindig a cél kell, lebegjen előttünk, az, hogy győzni akarunk, és ezért tesszük mindezt. 
A mentális felkészülés mellett a technikai hiányosságokat erőnléttel próbáljuk kompenzálni. Naponta edzünk, futunk, kondizunk. A legutóbbi VB-re olyan nagy eltökéltséggel készültünk, hogy a minden nap vadvízi körülmények között edző Brazil csapatot megelőzve végeztünk. Olyan ez, mint egy színházi premier, csak itt nincs főpróba. A főpróba az már maga a verseny.

A Merkapt Zrt. támogatásával eredményes felkészülést kíván a csapatnak és a felkészülésről meg a világbajnokságról is beszámolunk!