Kit nevezünk igazi sportembernek? Azokat a személyeket, akik az egész életüket a sportnak szentelik. Lelkes és kitartó támogatói a sportnak. Fontos, hogy nem csak elméletben, de gyakorlatban is életformának tekintik a sportolást. Sajnos nagyon sok élversenyző idővel eltávolodik a sportágától és csúnyán kifejezve kiöregedik. Pedig épp úgy mint gyermek korban, később is lehetőség nyílik a rendszeres, napi mozgásra és igény esetén a megmérettetésre.

Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert nemzetközi szervezet irányításával International Master Games Association(IMGA) kerülnek megrendezésre a 30 év feletti korosztály részére is színvonalas világversenyek. Ezek közül is a legrangosabb a „The World Masters Games”, ami 2013 augusztus első hetében került megrendezésre Torinóban. Az olasz történelmi város nem csak építészetéről és finom borairól híres, de egyben Olaszország sport fővárosának is nevezik. Nem véletlen, hiszen számos sport szervezet, egyesület, esemény alapító helyszíne volt az elmúlt évszázadban. A masters kategóriában szervezett verseny leginkább egy Universiadéra hasonlít, hiszen 30 különböző sportágban, a világ legjobbjai mérkőzhetnek meg egymással. Mindössze egyetlen kikötés van, ami megkülönbözteti például a nyári olimpiai játékoktól, hogy 30 év alatt nem lehet nevezni. Felső korhatár nincs, de természetesen további „korkategóriák” rendelkezésre állnak, hogy a hasonló életkorú versenyzők kiegyenlített versenyhelyzetben küzdhessenek. A masters világbajnokság még egy hihetetlen dologban különbözik a megszokott versenyektől. Itt a hangsúly inkább az egyéni teljesítményen és nem a nemzetek közötti küzdelmen van. Ezt bizonyítja, hogy csapatversenyekben, számokban lehetőség van vegyes (mix) csapatok létrehozására, ahol különböző nemzetek versenyzői alkotnak egy egységet. A résztvevő versenyzők viszont igazi vérprofik, ex-világklasszisok. Számtalan olimpiai és világbajnok színesíti a mezőnyt és az elmúlt olimpiák legeredményesebb versenyzői csapnak újra össze, hogy megnézzék változtak e az erőviszonyok.

A sportágak között a baseball-tól a judón át egészen a kajak-kenuig szinte minden megtalálható. Természetesen magyar versenyzők is részt vettek ezen a megmérettetésen és ahogy már megszoktuk nem kis teljesítménnyel.

A Merkapt SE versenyzője (egyben a Merkapt Zrt. igazgatósági tagja) Szemán Róbert a magyar kenus csapatot erősítette és adott interjút személyes élményeiről:

Kenu C2, 1000 méteres számában dobogóra álltatok Jakus Zoltánnal párban, ráadásul a legfelső fokára. Könnyű volt megszerezni az aranyat?

Nem mondhatnám.  Sőt ha jobban belegondolok még soha nem haltam meg ennyire a végére. Ez az időeredményen is látszik, hiszen mindössze 0,15 másodperccel értünk be az ezüstérmes páros előtt.

Akkor ez taktikai győzelem volt?

Nyílván az 1000 méteres szám esetén nagy szerepe van a taktikának. Végig figyelnünk kellett, de úgy érzem az utolsó pillanatban sikerült még egy kicsit hozzá tennünk. A célba „berúgtuk” a kenut és azonnal be is borultunk. Senkinek nem kívánom azt az érzést, mikor teljes oxigén hiányos állapotban, maximális terhelés után még a víz alá is kerül. Egy pillanatra az életemért küzdöttem. Ráadásul a víz alatt az járt a fejemben, vajon győztün- e? Csak percekkel később tudtuk meg a célfotó alapján, hogy mi nyertünk.

Milyen volt a mezőny, voltak ismerős arcok?

Sok világklasszis eljött, ami egyrészről növeli a verseny színvonalát, másrészről pszihés kihívás elé állítja a versenyzőket. Nem könnyű egy olimpiai bajnok mellett versenyezni, de van akit ez még jobban inspirál. Hogy konkrét nevet is említsek, Pulai Imre olimpiai bajnok kenus is a „versenytársak” között volt.

Milyen volt a World Masters Games hangulata, milyen volt a szervezés?

Sajnos ebből mi kenusok sokat nem tapasztaltunk, mert az olimpiához hasonlóan, mi nem a versenyközpontban, hanem Torinótól kb. 40km-re voltunk, ahol egy tavon készítették el a versenypályát. Így vannak ezzel az evezősök is, akik a kajak-kenu után ugyan itt versenyeznek.

Több számban is indultál?

Igen, szerencsére több számban is versenyezhettem, bár ez elég megterhelő, hiszen szinte egész nap vízen voltam, de végül is megérte. C4-ben Kéri Attilával, Jakus Zoltánnal és Seres Lászlóval egy csapatban sikerült egy ezüst és egy bronzérmet is szereznünk.

A C4 csapatban mindenki egy korosztályba tartozott?

Nem, de ilyenkor az átlag életkorát nézik a csapatnak és így le is buktunk egy fiatalabb kategóriába.

Gratulálunk az éremgyűjteményhez!

Köszönöm!

A Torinói versenysorozat utolsó napján, mint az olimpiai játékok végén most is volt záró ünnepség. Természetesen a szervezők oda figyeltek a korosztály igényeire és a záró ceremónia után a 70-es és 80-as évek slágereit játszó DJ szolgáltatta a zenét a szórakozáshoz. A The World Masters Games, több mint egy verseny a sok közül. Ez nem csak a teljesítményről szól. Ez egy baráti összejövetel, ahol kortól, nemtől, vallástól függetlenül a világ minden tájáról összejönnek néhány napra az emberek egy közös eszme, a sportszeretet kedvéért. Ők az igaz sportemberek.