A VGF Szaklap és az Épületgépész Múzeum összefogássával megvalósult kiállítás megnyitó ünnepségén a Merkaptos kollégák is ott voltak.

A Közlekedési Múzeum már önmagában is remek családi program, de ezzel a kiállíátassal bátran állíthatom, hogy az épületgépészet iránt érdeklődök részére kihagyhatatlan élmény. Csodás környezet, remek szervezés és nem utolsó sorban érdekes és szép kiállítási darabok.

A képen látható kályhák kalapács alá kerülnek. A szervezők várják a liciteket!

A fával, szénnel fűtött kályháktól, az árnyékszéktől és a dézsától, amely a 20. század elején, sőt egyes helyeken a század közepén is még megszokott dolog volt, mára eljutottunk a számítógép vezérelte megújuló energiát felhasználó fűtésű, több fürdőszobás luxuslakásokig. Ma egy átlagos lakásban is bonyolultabb, a lakók kényelmét maximálisan kiszolgáló berendezéseket találunk a fürdőben, a konyhában, és az egész házban. Ez az épületgépészet fejlődéstörténete. Mindenki használja, de szinte soha nem gondolunk rá. Ez a kiállítás ezt a rejtett történetet meséli el. Bemutatja azokat a gyönyörű készülékeket, amelyek előbb csak a különcködő, modernizálódó lakásokban jelentek meg, és meleg vizet adtak, szén és fa halmok nélkül meleget sugároztak a szobákban, majd egyre puritánabb, egyre észrevétlenebb kialakítással minden lakás részesei lettek.

Ékes példa erre az a RÉZ fürdőhenger, amely a kiállítás egyik legnagyobb darabja. Kialakításában, megmunkálásában is szemet gyönyörködtető, a maga idejében, száz évvel ez előtt szoborként állt a díszes, oroszlánkörmű fürdőkád mellett. Mai társai, a modern vízmelegítők sokszor láthatatlanul bújnak meg a lakás egy szegletében.

A megnyitó ünnepségen a hőségriadó okozta kisebb sokkot viccesen oldották meg a szervezők, hiszen mindenki kapott egy ajándék legyezőt, ami az első lépés volt az időutazásunkban.

Aki kedveli a bizar, vicces tárgyakat az sem fog unatkozni, de ne lőjjünk le minden poént, tessék személyesen is megnézni!