Kövér Márton maratoni kenus, a Merkapt SE sportolója

 

Kövér Márton

Merkapt Maraton Team Sportegyesület

Díjak

2005 Az év ifjúsági kenusa (MKKSZ)

2010 Az év maratonista kenusa (MKKSZ)

2011 Az év maratonista kenusa (MKKSZ)

2013 Az év maratonista kenusa (MKKSZ)

2014 Az év maratonista kenusa (MKKSZ)

2015 Az év maratonista kenusa (MKKSZ)

2015 Az MKKSZ 51. Örökös Bajnoka

2016 Az év maratonista kenusa (MKKSZ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hazai eredmények

2000-2015 28 magyar bajnoki cím

 

Nemzetközi eredmények

Síkvizi és Maratoni kenu szakág

2007 Síkvizi Világkupa (Szeged) C1-21km 2. hely

Maraton Európa-bajnokság (Trencsén) C2-28km 1. hely

2008 Maraton Világkupa (Brandenburg) C1-26km 1. hely

2010 Síkvizi Világkupa (Szeged) C1-5000m 2. hely

Maraton Világbajnokság (Banyoles) C2-26km 3. hely

2011 Maraton Európa-bajnokság (St. Jean de Losne) C2-26km 1. hely

Maraton Világbajnokság (Singapore) C2-26km 1. hely

2012 Maraton Világbajnokság (Róma) C2-26km 2. hely

2013 Világjátékok (World Games, Cali) C2-14km 1. hely

Maraton Európa-bajnokság (Vilaverde) C2-26km 2.hely

Maraton Világbajnokság (Koppenhága) C1-26km 1. hely

C2-26km 3. hely

2014 Maraton Európa-bajnokság (Pöstyén) C1-26km 2.hely

Maraton Világbajnokság (Oklahoma) C1-26km 2.hely

C2-26km 1.hely

2015 Maraton Európa-bajnokság (Bohinj) C1-26km      1.hely

C2-26km      1.hely

Maraton Világbanokság (Győr) C1-26km      1.hely

C2-26km    1.hely

2016 Maraton Európa-bajnokság C1-26km 2.hely

C2-26km 3.hely

Maraton Világbajnokság (Brandenburg) C1-26km 1.hely

C2-26km 1.hely

2017 Maraton Európa-bajnokság (Villa Verde)C1-26km 1.hely

C2-26km 2.hely

Maraton Világbajnokság (Pietermarizburg) C1-26km 1.hely

C2-26km 1.hely

 

Események

2018

Újabb elismerés!

A Nemzeti Versenysport Szövetség is díjazta a Merkapt szponzoráltját, Kövért Mártont. Kövér Márton, világbajnok kenusunk egy gazán megtisztelő elismeréssel nyitotta a 2018-as évet. 2017-es eredményei alapján a Nemzeti Versenysport Szövetség neki ítélte meg az év férfi kajak-kenu sportolója díját.

A teljes cikk itt olvasható:

Ezúton gratulálunk Marcinak kimagasló eredményeihez!

 

2017

Egyesben és párosban is a dobogó legfelső fokán állhatott Kövér Marci a Pietermarizburg-i világbajnokságon!

 
 
 

2015

Kövér Márton fantasztikus hajrával lett világbajnok, kétszer egymás után.

 

A Merkapt SE kenusa, Kövér Márton aranyérmes lett a győri maraton világbajnokság szombati napján az egyéni számban, majd másnap párosban is.  Szombaton a magyar versenyző a spanyol Manuel Antonio Camposszal végig nagy csatát vívva, az utolsó egyenesben robbantva szerezte meg a győzelmet. (Tovább a teljes cikkért)

A győri világbajnokság összefoglaló videójáért kattints a képre!

2012

Rómában rendezték meg a kajak-kenu maraton világbajnokságot, amelyen a népes magyar küldöttség ismét éremesélyekkel állt rajthoz.

A Merkapt által támogatott Kövér Márton férfi kenu kettesben állt rajthoz párjával, Györe Attilával.

A magyar kenusok szinte az egész verseny alatt két spanyol párossal harcolt a győzelemért, az egyik rivális hajó csak az utolsó körben szakadt le. A magyarok végül közel 9 másodperccel szorultak a második helyre.


A MERKAPT által támogatott Kövér Márton a 2012 szeptember 2-i VB válogatón aranyérmet nyert párosban társával, Györe Attilával, így megvédve tavalyi elsőségüket. A kitűnő időben megrendezett válogató második napján szálltak vízre a férfi kenusok, és a csepeli egység ellentmondást nem tűrően versenyezve 1:48:44-es idővel elsőként jutott a célba.

Az egység a második helyezettet 4:39-el verte, a harmadig hajóban pedig benne volt az olimpiai bajnok Vajda Attila is.

Marci elmondása szerint az első fordulóig az első három egység együtt haladt, majd a hat indulóból az első fordulót követően az élre álltak és onnan egyedül evezték le a távot, így most először jobb időt mentek, mint a győztes női kajak páros (a kenusok és a női kajakosok nagyjából egy sebességre képesek, de maratonon mindig gyorsabbak).

A következő állomás az edzőtábor, majd szeptember 21-23-i hétvégén megrendezésre kerülő Maraton Világbajnokság Rómában.

Reméljük, támogatásunkkal hozzájárulhatunk Marci további sikerekhez és hamarosan részletesen beszámolhatunk a világbajnokságon elért eredményeiről.


Kövér Marci is indult az Underworld Kupán!

2012. augusztus 11-én került megrendezésre a kerékpárosok egyik legkülönlegesebb megmérettetése, az Underworld Kupa, ahol a Merkapt támogatott Kövér Márton maratoni kenus versenyző is indult.

Marci természetesen kerékpárosként vett részt az immár harmadik alkalommal megrendezett versenyen.

Marci természetesen kerékpárosként vett részt az immár harmadik alkalommal megrendezett versenyen. Az Underworld Kupa eseményei a Merkapt Maraton Sportközpont területén zajlanak és a rendezvény sajátos hangulatát az adja, hogy a pálya egy része a föld alatt, a pincerendszerben halad végig, mely a 180 évvel ezelőtt zajlott bányatevékenység után „maradt hátra”.

A kőbányai pincerendszer egyébként az Élessaroknál kezdődik és innen a Jászberényi, Maglódi út mentén húzódik a Téglavető utcáig. A mintegy 20km hosszú pincerendszer a Csősztorony környékén van összeköttetésben a Harmat utca-Halom köz által határolt területen belüli pincékkel.

Érdekességként megemlítendő, hogy annak idején, az itt fejtett kövekből jutott a Margit hídra, a Mátyás templomra, a Halászbástyára, a Citadellára, az Operaházra, az Egyetemi Könyvtárra, a Magyar Tudományos Akadémiára, az Andrássy út számos palotájára, és még a kecskeméti református templomra is.A versenyzőknek azonban minden bizonnyal nem jutott idejük az emlékhelyet túristaként megcsodálni, hiszen már 9 órakor elrajtolt az első mezőny az összesen öt futamból. A futamok 60-80 percig tartottak és az abszolút sorrend alapján hirdették ki a kategóriánkénti győzteseket.

A remek hangulatot némiképpen beárnyékolta, hogy a sportközpont melletti parkolóban lenyírt királydinnye tövise okozta defekt miatt az esélyesek sorra estek ki a versenyből. Szerencsére Marcit elkerülte a „baleset” és a Hobbi I. kategóriában a férfiak között az előkelő nyolcadik helyen végzett a 36 indulóból. És, hogy milyen élmény egy többszörös maratoni-kenu világbajnoknak egy teljesen más típusú megmérettetésen részt venni?

„Nagy sportélmény volt. Az összes kajak-kenus szakágban versenyeztem már, de egy másik sportban ez volt az első. A rajtnál a mezőny harmada elment mellettem, pedig az első sorból indultam. Két kör után kezdtem feljönni és leelőzni néhány versenyzőt. Akikkel meccsben álltam, azokhoz képest a technikás részekben voltam gyengébb kicsit, de ahol erőből lehetett menni, ott nem volt nagy különbség”.


"A sport számomra kihívás és szórakozás"

Interjú Kövér Márton maratoni kenussal

Kövér Márton nagy erőbedobással készül párjával, Győre Attilával a maratoni-kenu világbajnoki cím megvédésére, mely egyben kvailifikáció is a jövő évi Világjátékokra. A Ludasi Róbert vezetőedző irányítása alatt felkészülő versenyző életében nem a kenu az egyetlen sport, amiben megtalálta a kihívást és a kikapcsolódást; Marci kerékpárral is szorgalmasan rója a kilométereket.

Hogy kezdődött kenus pályafutásod?
Gyermekkoromban Vaskuti István, olimpiai kenus szomszédságában laktam, aki lelkesített, hogy próbáljam ki ezt a sportot. Ő vitt le először edzeni és ott is ragadtam. István végigkísérte gyerekkori kenu-pályafutásomat, egészen ifi koromig, amikor „kikötöttem” a maratoni kenuzásnál.

Milyen kvalitásokkal kell rendelkeznie annak, aki a kenuzást, illetve a maratoni kenuzást választja?
Míg a kosárlabdában a magas termetűek előnyben vannak, úgy a kenuzásban nincs igazán „szabály”, milyen alkatú embernek találták ki ezt a sportágat. Gondoljunk csak Pulai Imre óriás-termetére, vagy Zala Gyuri hatalmas izmaira. Sokkal inkább az számít, hogy érzi-e a technikát a sportoló, ne csak húzni tudjon, hanem a hajót is vigye előre. A maratoni kenu technikailag ugyanerről szól, csak az erőt kell máshogy beosztani, nekem futásban is a hosszútáv megy jobban. Rövidtávon nem tudok mindent beleadni, hosszútávon viszont van időm és lehetőségem megmutatni, mi van bennem. Igazából a maratoni kenu mellett az tette le a voksomat, amikor első éves ifiként nyerni tudtam a maratoni mezőnyben.

Kevesen tudják, mit is jelent pontosan a maratoni kenu?
• 1988-ban alakult a kenu maratoni szakága, de sajnos azóta sem lett olimpiai szám belőle, így kevésbé áll a figyelem középpontjában. A síkvízi kenunál pályatartással, rajtgépből indulva, épített pályán eveznek a versenyzők és 1 futamban 5000, 1000, 500 vagy 200 métert teljesítenek. Ezzel szemben a maratoni kenu futamokat természetes vizeken rendezik meg, pályatartás nélkül mennek köröket a sportolók és a pálya végét jelző bójánál fordulnak a következő körre. A táv a maratoni esetében kenuban és női kajakban 25,8km, férfi kajakban pedig 30km. Érdekesség, hogy ez is változott 1988-hoz képest, akkor a futási távhoz hasonlóan 42km volt a teljesítendő hossz.  A taktika a két kenu szakágban eltérő. Maratonon az a cél, hogy a táv minél nagyobb részén tudj pihenni az ellenfél oldalvizén és csak az olyan fontos pillanatokban előzd meg, mint a futószakaszok, a forduló vagy a cél.  Ezen kívül mindenkinek más az a technika, amivel előre tud jutni; Kolo-t például már messziről fel lehetett ismerni jellegzetes előre-hajolós evezéséről.

Ki a példaképed?
Inkább azt mondanám, hogy különböző helyzetekre vannak példaképeim. Szoktam arra gondolni, de jó lenne úgy stroke-olni párost vagy négyest, mint Horváth Csaba Indián, vagy úgy menni egyesben maratonon, olyan szívósan elpusztíthatatlanul, mint Pétervári Pál.

Hogy készülsz fel a versenyekre?
Futás, evezés, konditerem, kerékpározás áll a heti edzéstervemben. Szerencsére a hosszútávú kenuzásnál a felkészülés nem annyira „precíz” terv szerint történik, mint a síkvízinél; általában napi kétszer 10-15kmt evezünk, de van, hogy a második evezést 30-40km kerékpározással „váltom ki”.

Többször említetted a kerékpározást, mint hobbit és második sportágadat. Vannak terveid ezen a területen is?
Igen, szeretnék ebben a sportban is eredményeket elérni, nemcsak hobbiszinten űzni, hanem komolyabban is foglalkozni vele. Erőnlétem és kitartásom megvan hozzá, a víz mellett pedig meghódítani a földet is – ez lenne számomra az igazi kihívás!

 


A Merkapt SE színeiben folytatja maratoni kenus pályafutását Kövér Márton, aki hazai viszonylatban 19 magyar bajnoki cím birtokosa, valamint többszörös világbajnoki első és dobogós helyezett.  A 2010 óta Győre Attila párjaként evező fiatal versenyző energikusan készül a jövőjére; 2012-ben fő cél a Maraton világbajnoki cím megvédése, 2013-ban pedig sikeresen szerepelni a Világjátékokon, ahol a Maratoni Kajak-Kenu először szerepel a versenyszámok között.

Marci 1995-ben ismerkedett meg a kenusporttal, utánpótlás éveit a Honvéd vízitelepén töltötte, Koléder Vilmos edző szárnyai alatt. A felnőtt korosztályt már a Csepeli Kajak-Kenu Egyesületben kezdte meg, ahol Ludasi Róbert irányította felkészülését. Kövér 2000-ben szerezte meg első magyar bajnoki címét, melyet 2004-ben világbajnoki dobogós helyezés követett; ahol C1-ben a második helyezést érte el 21 km-es távban.  2005-ben elnyerte az Év ifjúsági Maratoni Kenusa címet, köszönhetően eredményeinek (Maraton VB C1-21km: 2. hely, Síkvízi VB C2-1000m 1.hely, Síkvizi VB C4-500m: 3.hely), melyeket további sikeres szereplések követtek. 2007-ben Síkvízi Világkupa C1-21 km 2. helyezés, Maraton EB 1. helyezés C2-28km kategóriában; egy évvel később szintén első helyezett lett a brandenburgi Maraton Világkupán C1-26km távon. 2009-ben a Kaoshiungban megrendezett Sárkányhajó Világjátékokon 200, 500 és 1000m mix kategóriákban két második és egy harmadik helyezést sikerült csapattársaival megszereznie. Kövér Márton 2008 és 2010 között összesen 11 világbajnoki címmel öregbítette a magyar sárkányhajósok hírnevét.

2010-ben sikereit két dobogós helyezéssel koronázta meg: a Szegedi Síkvízi Világkupán C1-5000 m-en a második, a Banyolesben megrendezett Maraton Világbajnokságon pedig a harmadik helyen végzett. Ugyanebben az évben az Év Maratonista Kenusa címmel is kitüntették, mely címet 2011-ben is kiérdemelt. 2011 két első helyezést is hozott Marcinak, C-2 26km-es penzumot a Maraton Európa-Bajnokságon és a Maraton Világbajnokságon egyaránt a dobogó legfelső fokán ünnepelte társával, Győre Attilával, akivel 2010 óta alkotnak összeszokott párost.

Reméljük, támogatásunkkal hozzájárulhatunk a további sikerekhez! Hamarosan részletesen beszámolunk arról, mit is jelent a maratoni kenuzás, hogyan zajlik a felkészülés a versenyekre, mit jelent a sport iránti elhivatottság egy fiatal versenyző szemszögéből!


Tűzön, vízen át
Győre Attila maratoni kenus a Merkapt támogatásában készül a 2013-as Világjátékokra

Győre Attila maratoni kenust nagyon nem kell bemutatnunk, hiszen a 11-szeres világbajnok sportoló nyolc esztendős korában kezdett kenuzni a BSE csapatában, 10 évvel később, az 1993-as ifi világbajnokságon pedig már a C-2 1000 méteren arany-, C-2 500 méteren ezüst, C-4 1000 méteres távon pedig bronzéremmel büszkélkedhetett. Csepel színeiben az 1997-es felnőtt Európa Bajnokságon és egy évvel később is, a dél-afrikai Világbajnokságon Csabai Edvinnel párban ezüstérmesek lettek.

Közös pályafutásuk eredménye 10 világ- és négy Európai-bajnoki cím lett, majd Csabai visszavonulása után Győre Kövér Márton párjaként folytatta maratoni kenus versenyzéseit. Első együtt szereplésük eredménye 2007-ben egy Európai-bajnoki aranyérem lett, majd 2010 óta „hivatalos” párosuk 2011-ben szintén arannyal zárta az EB-t. Most pedig, a Merkapt támogatásában együtt készülnek a 2013-as Kajak-Kenu Világbajnokságra.

Győre Attila életében a víz mellett a tűz is főszerepet játszik. Attila tűzoltóként áll helyt a mindennapokban és nem mindennapi tevékenységét, szigorú időbeosztással tudja a sporttal összeegyeztetni. 24 óra műszak után 48 órás pihenő következik és ilyenkor a család mellett heti öt-hat edzésre jut idő. Van, hogy néhány óra alvás után kell jól teljesíteni az edzéseken, de a nehéz, szürke hétköznapokban a korábbi győzelmek mámora feledteti a fáradtságot.

Szerencsére a fiatal Kövér Márton személyében olyan kenus-párra lelt, aki szívesen fogadja Attila meglátásait és tapasztalatait, így a nem mindennapi erőpróbát jelentő versenyeken összeszokott maratoni-kenus párosként szerepelnek, reméljük, további figyelemreméltó eredményekkel öregbítik a magyar kajak-kenu szakág történetét.