Az elmúlt években a törölközőszárítós radiátorok a fürdőszobákban alkalmazott fűtőtestek piacán a legelfogadottabb, és mondhatjuk, a legpraktikusabb fűtési megoldássá váltak.

A fürdőszobai dizájn az épületgépészet azon része, amire - mondjuk ki bátran - sok pénz el lehet költeni, ha megfelelően van kivitelezve (még többet, ha nem), és mégis egy tisztességesen kivitelezett épületgépészeti és azon belül fűtési rendszerből nem sok minden látszik egy modern épületben. Alapul véve egy modern padlófűtéses, esetleg egy falfűtéses rendszert, egy jól működő, maximális komfortérzetet biztosító fűtésrendszerről csak akkor veszünk tudomást, ha elromlik - mivel semmi sincs szem előtt.

A központi fűtésrendszerek elterjedésével általánossá vált a házakban és lakásokban a fűtésrendszer csővezetékeinek és a kezdetben nem túl esztétikus, többnyire öntöttvas radiátorok látványa. Az idő előrehaladtával és az ipari technológiák fejlődésével az öntöttvas radiátorokat leváltották a lemezradiátorok, és lassan a fűtésrendszer csővezetékei is bekerültek a falakba vagy a padlózatba. Ugyanez a fejődés volt megfigyelhető a lakásokon belül kitüntetett figyelmet igénylő fürdőszobákban is.

Kezdetben a fürdőszobákban, zuhanyzókban ugyanazokat a fűtőtesteket alkalmazták, mint a lakás többi helyiségében, és ez még manapság is előfordul új építésű házaknál. Bevett szokás volt a csőregiszterek alkalmazása, különösen szűkös helyeken (WC, kézmosó, zuhanyzó), de mivel ezek nem voltak igazán esztétikusak - sőt, inkább rondák -, és praktikusnak sem voltak nagyon nevezhetők, lakossági alkalmazásuk nem volt hosszú életű. A fürdőszobákban uralkodó körülmények (magasabb hőmérsékletigény, magas páratartalom) nagyobb kihívást jelentenek a radiátorok számára. Ezért van az, hogy egyik radiátorgyártó sem ajánlja standard termékeit tartósan párás, vizes helyiségekbe.

 

Aquarad

A fürdőszobai radiátorokkal szemben megfogalmazódott a tartósságon túl az az igény is, hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb helyet foglaljanak el a hasznos alapterületből (jellemzően a fürdőszobák nem a legtágasabb helyiségei a lakásoknak). 
Igény volt a fürdőszobákban alkalmazott lokális fűtőberendezések (ún. parapetes vagy kéményes konvektorok) nagy előnyeként emlegetett, fűtésrendszertől való függetlenségének alkalmazhatósága. Egy központi fűtésrendszernél, átmeneti időben amikor a lakás már nem igényel fűtést, de a fürdőszobákban még kívánalom a 23-24 °C, hasznos lehet egy alternatív fűtési megoldás a fürdőszobák számára. Kívánalom egy lehetőleg alacsony felületi hőmérsékletű fűtőtest - elkerülendő a fürdőszobai baleseteket. Persze ott van még a praktikusság iránt megfogalmazott igény arra, hogy egy-két nedves törölközőt is biztonságosan rá lehessen teríteni arra a fűtőtestre, ha már ott van a fürdőszobában.

 

A fentiekben megfogalmazott elvárások szem előtt tartásával jöttek létre a ma ismert és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fürdőszobai csőradiátorok vagy törölközőszárítós radiátorok. A formai világuk az eltelt évek alatt elég sokat bővült, de alapvető jellegükben nem sokban különböznek a kezdeti modellektől. A klasszikusnak számító létraszerű kialakítás megmaradt, de a gyártástechnológia, az alkalmazott profilok és felületi bevonatrendszerek sokat változtak az évek alatt.

A nagyobb gyártók gyártósorain speciális hegesztő automaták illesztik össze a csőradiátorok darabjait szinte észrevétlen varratokkal. A felületkezelés többlépcsős folyamat, aminek a végeredménye egy tartós, hosszú évekig ellenálló, esztétikus bevonat. Az elmúlt években a törölközőszárítós csőradiátorok a fürdőszobákban alkalmazott fűtőtestek, praktikus, esztétikus és széles körben alkalmazható alternatívájának bizonyultak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az újonnan épült házak és lakások fürdőszobái és zuhanyzói elengedhetetlen részeivé váltak.

 

 


Aquarad

 

A széles forma-, szín- és hőtechnikai paraméterek lehetővé teszik, hogy mindig az egyedi igényeinknek legmegfelelőbb csőradiátort válasszuk. A hagyományos egyenes vonalvezetésű modellek mellett egyre nagyobb teret hódítanak az íves modellek tovább növelve a praktikumot és a használhatóságot, csekély extra helyigény mellett.

Csőradiátoraihoz szinte mindegyik gyártó kínál akár utólag is beépíthető elektromos fűtőpatronokat. Ilyen módon a fürdőszobák fűtése az elsődleges fűtési rendszertől (pl. gázkazán-központi fűtés) függetlenül is megoldható az év bármely hónapjában. Egy ilyen megoldással orvosolható a távfűtéses lakásokban átmeneti időben vagy akár hűvösebb nyári napokon sokszor tapasztalható hideg fürdőszoba-effektus. De léteznek utángyártott fűtőbetétek is, amik szinte mindegyik gyártó csőradiátoraiba beépíthetők. Ezek az utángyártott modellek általában 10-20%-kal olcsóbbak, mint a csőradiátor-gyártók által kínált saját termékek.

000000000000Léteznek törölközőszárítós radiátorok tisztán elektromos kivitelben, ezeket a modelleket a gyárban beépített fűtőpatronokkal készre szerelve szállítják. Ezek a csőradiátorok nem csatlakoztathatók a fűtésrendszerhez, egyszerűen annyi dolgunk van, hogy csatlakoztatjuk a hálózati feszültségre. Főként a déli országokban népszerűek ezek a típusok, mert ott manapság is az új építésű ingatlanok jelentős hányada bármiféle fűtésrendszer nélkül készül.

 

Hazánkban inkább nyaralókban és hétvégi házakban jellemző ezen modellek alkalmazása. Összességében a standard, egyenes vagy akár íves törölközőszárítós radiátorok nem jelentenek komoly beruházást még akár a legegyszerűbb fürdőszobák esetében sem. Manapság 20 000 Ft környékén a nagyobb fürdőszobákhoz is megfelelő teljesítményű csőradiátort kapunk. Ha esetleg nem elégszünk meg a sima fehér kivitellel, akkor 20-30% felár ellenében színes, vagy 50-60% felár ellenében króm kivitelű modelleket is választhatunk.

 

Az elektromos fűtőbetétek úgy 7-8000 Ft-tól kaphatók, a termosztátos modellek ennél többe kerülnek. Ezen termékek sikere, úgy gondolom, még hosszú évekig biztosított, úgy a hazai, mint a külföldi piacokon egyaránt. Ezen véleményemet arra alapozom, hogy a manapság használatos fűtési módokat alapul véve, nehezen tudok a csőradiátoroknál gazdaságosabb, praktikusabb és esztétikusabb megoldást elképzelni a fürdőszobákba

A vásárlói igények változása és az aktuális belsőépítészeti és lakáskultúra-trendek egy új piacot nyitottak a csőradiátorokat gyártó és forgalmazó cégek számára. Megjelentek az úgynevezett belsőépítészeti vagy dizájn radiátorok, amik ugyan mutatnak némi hasonlóságot a kifejezetten fürdőszobai használatra szánt társaikkal, de funkciójukkal és praktikumukkal (vagy éppen annak hiányával) más felhasználásra is alkalmasak. És vannak gyártók, akik kínálnak kifejezetten fürdőszobai- dizájn-radiátorokat, amik alapvető formavilágukban és funkcionalitásukban nem sokban különböznek "mezei" társaiktól, de ezek a modellek egy sokkal kifinomultabb, mindenre kiterjedő formatervezői és gyártási munka termékei.

A csőradiátorok előbb említett legújabb generációi már nem csak a fürdőszobákba kínálnak esztétikus fűtőtesteket. Léteznek praktikus előszobafalnak kialakított változatok, vagy akár kortárs művészeti alkotásnak is beillő (vagy talán azok is) darabok, amik méltán lehetnek bármely lakás díszei. És talán ez az a pont, ahol megváltozik, vagy talán majd a jövőben megváltozik a fűtőtestekről - általában a radiátorokról - kialakult kép, vagyis hogy a radiátor egy szükséges rossz, amit csak azért tűrünk meg lakásainkban, mert meleget ad. A többség elviseli a hagyományos lemezradiátorok látványát lakásában, de vannak, akik vagy a fűtésrendszer kialakításával (pl. padlófűtés) próbálják csökkenteni azok méretét és számát, vagy akár teljes mértékben mellőzik őket lakásaikból (pl. légfűtés).

Ezek a modern, esztétikus fűtőtestek a fűtési funkciójuk mellett lakberendezési célokat is szolgálnak, és a megalkotásukkor e szempont is vezérelte tervezőiket. Ezek a radiátorok nem úgy lettek kialakítva, hogy bedugjuk őket az ablak alá, és jobb híján egy függönnyel eltakarjuk őket. Ezek olyan darabok, amiket nyugodtan fókuszba állíthatunk lakásunk bármely pontján, és nagy valószínűséggel elismerést fognak kiváltani mindenkiből. De azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy ha ilyen dizájn-fűtőtestekkel kívánjuk megoldani lakásunk, házunk hő-szükségletének fedezését, akár csak részben is, itt is nagy figyelmet kell fordítani a hőtechnikai méretezésre. Mert megfelelő méretezés nélkül könnyen előfordulhat, hogy az elegáns radiátoraink látványa, hidegebb téli napokon, önmagában nem lesz elegendő ahhoz, hogy tűzbe hozzon minket.

 
 

Ma már szinte semmi sem szab határt a tervezők fantáziájának, de a hőtechnikai paraméterek nem mindig vannak összhangban a külső megjelenéssel, és erre nem árt odafigyelni. Persze nem azt állítom - és ez nem is lenne igaz - hogy a dizájn-radiátorok nem teljesítik a velük szemben támasztott legfontosabb elvárásokat, azaz a megfelelő fűtési teljesítményt, de mindenképpen körültekintést igényel a megfelelő méretű radiátorok kiválasztása. 

 
 

A teljesség kedvéért azonban illik még megjegyezni azt is, hogy ezek bizony nem olcsó termékek, és ha úgy döntünk, hogy lakásunk minden helyiségében szeretnénk egy-egy ilyen darabot látni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúljunk. De az is igaz, hogy egy új lakás vagy ház építésénél vagy felújításnál nyugodtan körülnézhetünk a helyi fürdőszoba- szalonban vagy épületgépészeti szakáruházban, vagy akár az Interneten megkereshetjük a hazai forgalmazókat, mert biztos vagyok benne, hogy mindenki talál a pénztárcájának és ízlésének megfelelő darabot. 100 000 Ft környékén már nagyon szép és impozáns darabokat lehet vásárolni, ami egy igényesebb lakás kialakításánál nem olyan nagy tétel.

Úgy gondolom, hogy ezek a termékek a hazai piacon is méltán számíthatnak sikerekre. Nem hiszem, hogy minden lakásban fogunk majd ilyen darabokkal találkozni a jövőben - mint ahogy a többi dizájn lakberendezési termékkel sem feltétlenül találkozunk minden lakásban -, de biztos vagyok benne, hogy szép számmal lesznek akik vásárolnak majd ezekből a berendezésekből.

A cikkben szereplő illusztrációk Aquarad törölközőszárítós radiátorok.