Kedves futóbarátok! Az alábbi összefoglaló cikkünkben szeretnénk röviden bemutatni a Bécs - Pozsony-Budapest Ultramarathon alapvető jellemzőit, rövid információt nyújtani az esemény legfőbb sajátosságairól.

A Bécs - Pozsony -Budapest Ultramarathon 3 ország (Ausztria,Szlovákia, Magyarország) fővárosát érintő 5 napos nemzetközi országúti futóverseny, amely minden évben október 19-23-ig tart.

Az esemény egyéni – és csapatversenyeihez idén Helytörténeti Kerékpáros Teljesítménytúra is kapcsolódik.

A helyszínek:
A BBU 5 napos versenyének mezőnye Bécs, Pozsony, Győr, Tata, Budakeszi (mint rajt és befutó helyszínek) érintésével (és összesen 42 településen áthaladva) éri el Budapestet. Helyszíni nevezők és az előnevezettek számára október 18-án a Győrben felállított versenyközpontban van lehetőség a rajtcsomagok /és benne a rajtszámok /átvételére.

A verseny útvonala:
Bécsből rajtolva, az egykori Római borút történelmi köveit a jelenben koptatva szeljük át Ausztriát. Pozsony legszebb részét érintve a Duna vonalát követve futunk Szlovákiában, majd a Szigetköz gyönyörű vidékén, a vizek városain keresztül, a Vértes mellett elhaladva, a budai hegyeken át érünk célba az összesen 333km-es távon Budapesten.

A részletes útvonalterv letölthető weboldalunkról.

Mekkorák a napi szakaszok?

Nap Dátum Szakasz Távolság
1. nap 19.okt Bécs - Pozsony kb. 92km
2. nap 20.okt Pozsony – Győr kb. 96 km
3. nap 21.okt Győr – Tata kb. 64 km
4. nap 22.okt Tata – Budakeszi kb. 60km
5. nap 23.okt Budakeszi - Budapest 21,1km

Milyen kategóriákra nevezhetek?
Az 5 napos versenyre egyénileg és csapatban van lehetőség rajthoz állni.

A verseny kategóriába tartozó csapatoknál a tagok száma alapján 2 fős (párban), 4+1 fős, 8+2 fős (a napi szakaszt 4 illetve 8 futó teljesíti, 1 illetve 2 futó a tartalék) versenyszámokban hirdetünk győztest nemenként. Ezen kategóriákban a napi szakaszokat váltóban teljesítik a csapatok, váltani a kijelölt váltópontokon van lehetőség.

Az un. egyéb kategóriákban a maximálisan 20 fős Társasági-baráti futóváltó kínál hangulatos versenyzési lehetőséget, mely során a váltótagok tetszőleges időpontokban „vehetik át a stafétát”.

Kerékpárosokat, tandem kerékpárosokat és görkorcsolyásokat is szeretettel várunk az eseményre, mely során, az útvonalon fellelhető helytörténeti, kulturális- és természeti értékek megtekintését kínáljuk.

Nevezni weboldalunkon a nevezés menüpont alatt lehetséges!
A részleteket megtalálod a versenykiírásban!

Milyen felkészültség mellett érdemes rajthoz állnom a versenyen?

Az alábbiakban szeretnénk néhány ajánlást tenni azzal kapcsolatban, hogy ha először állnátok rajthoz, akkor a különböző kategóriákat kb. milyen felkészültséggel érdemes választani a biztonságos célba érés érdekében.

Egyéni: Több éves maratoni és maratoni táv „ feletti „ futómúlt szükséges . Többszöri sikeres maratoni táv teljesítés + legalább 60-70km vagy egy 6 órás futás teljesítése egyhuzamban. Heti minimum 100-120km futás átlagban.

Párban: Több éves futómúlt. A maratoni táv többszöri problémamentes lefutása. Heti átlagban legalább 80-90 km teljesítése.
4+1 fős váltó: Félmaratoni távok rendszeres futása. Heti átlagban legalább 40-50km teljesítése.
8+2 fős váltó: 10-12km nagy biztonsággal történő lefutása. Heti átlagban legalább 25-30 km teljesítése.

Kapok-e frissítőt az útvonalon?
A verseny teljes távján 5km-enként frissítő pontokat helyezünk el, melyeknél a klasszikus víz, sportital, banán, szőlőcukor mellett főleg az egyéni és párban futók részére egyéb frissítő anyagokat is kínálunk (pl. oliva bogyó, citrom, paradicsom, sós keksz, aszalt gyümölcs, mazsola, vajas kenyér, stb….). A napi szakaszok teljesítését követően szakképzett masszőreink segítik a tökéletes regenerálódást a másnapi rajtig.

Tervezd a szabadságod, szervezz csapatot vagy indulj egyéniben!
Jó felkészülést kívánunk!

Várunk szeretettel a Bécs – Pozsony – Budapest Ultramarathon-ra!